Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Eritritol: sladkor brez energijske vrednosti in proti kandidi
Rubrika:

Dobro je vedeti

Eritritol: sladkor brez energijske vrednosti in proti kandidi

Si lahko zamislite sladkor, ki nima energijske vrednosti, glikemični indeks je nič, ima pa antioksidativne lastnosti, ne povzroča kariesa ... Preverite, zakaj je eritritol tako pomemben pri LCHF.


Članek je bil ustvarjen leta 2025, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Si ne morete zamisliti življenja brez sladkorja? Ste poskusili že z vsemi nadomestki, ste veliko brali o škodljivosti umetnih sladil in še več o škodljivem vplivu sladkorja na zdravje, trdnost zob, kosti, videz kože, najnevarnejša pa je zakisanost telesa in nevarna bakterija kandida, ki se hrani s sladkorjem? Ste se že kdaj vprašali, kako se znebiti tega strupa tretjega tisočletja?

Morda imamo rešitev za vas.



Eritritol je poliol, alkoholni sladkor, ki se pridobiva s fermentacijo sladkorja. To pomeni, da se ne razgrajuje v telesu in zato ne dviguje nivo sladkorja v krvi. Prav zato je zelo pogost pri diabetiki (tu je raziskava Acta Diabetologica, ki potrjuje, da je eritrotol prednostni sladkorni nadomestek), zadnje čase je zelo pogost pri dieti LCHF, pomaga v boju proti kandidi in drugim bakterijam ... A pojdimo od začetka.

Škotski kemik John Stenhous, ki je bil v prostem času tudi zavzet kuhar, je leta 1848 med iskanjem novih oblik sladkorja povsem po naključju odkril bel prah sladkega okusa in veliko lažje prebavljivega. Eritritol sploh ni bil opažen, še posebej, ker je Stenhousu uspelo odkriti nekaj izjemnih organskih barvil in celo organsko lepilo za kar je dobil celo britansko kraljevo medaljo. A v zgodovino se je zapisal kot izumitelj respiratorja.

O eritritolu pa nič.

Prav nenavadno je, da je prva serijska proizvodnja stekla šele leta 1990 v ZDA, šele leta 1996 pa je eritritol dobil odobritev ameriškega urada za prehrano, da gre za zdrav prehranski dodatek. To pa je sprožilo celo vrsto raziskav, ugotovitve pa so presenetljive.

Eritritol je naravnega izbor, brez umetnih dodatkov, ojačevalcev, po videzu in okusi pa celo spominja na kristaliziran sladkor. Danes vemo, da ne dviga krvnega sladkorja, ima glikemični indeks nič, ima 1 J (četrt kalorije) na gram - za primerjavo: kristaliziran sladkor ima 4 kalorije na gram, ugodno vpliva na obnovo ožilja, ne vpliva na razvoj kariesa, ker ga ustne bakterije ne morejo presnoviti, poleg tega pa pomaga pri obnavljanju zobne sklenine (vir, ob tem pa ne spodbuja razraščanja črevesnih bakterij, zato je primeren tudi za bolnike s kandido. Eritritol ne povzroča demineralizacije kosti, ne obremenjuje trebušne slinavke in deluje kot antioksidant (vir).

Pa ne samo to!

Če sladkor povzroča zakisanost telesa, s tem pa tudi ugodne pogoje za rast rakavih celic, deluje eritritol povsem drugače. Več raziskav je namreč potrdilo, da eritritol ni kancerogen in ima največjo prebavljeno toleranco med polioli, kar je še posebej pomembno, ker edini med alkoholnimi sladkorji ne deluje odvajalno.

Seveda pa eritritol ni edini alkoholni sladkor. Poznamo še maltitol, ksilitol, sorbitol, manitol, vendar pa je eritritol najslajšo od vseh. Dosega 70 do 75 % sladkosti kristaliziranega sladkorja.

Ob tem je treba opozoriti še na slabo stran eritritola oziroma vseh alkoholnih sladkorjev. Nutricisti odsvetujejo uživanje eritritola na tešče, ker lahko povzroči napenjanje, vetrove, zastajanje vode v telesu in celo diarejo. Varna priporočljiva količina eritritola je 50 gramov (vendar nikdar več kot 80 gramov).

In kaj reči ob koncu?

Nek nutricist je pošteno pojasnil. Pred leti je strankam, ki niso mogli vzdržati brez sladkorja, svetoval naj si jedi in pijače sladkajo z medom, vendar tudi to zelo minimalno, saj ima med veliko kalorij in veliko fruktoze.

Potem je postala popularna stevia, vendar veliko ljudi ne mara njenega okusa, pa tudi cene so (še vedno) precej zasoljene.

Kot kaže pa eritritol nima stranskih učinkov, nima kalorij, njegov glikemični indeks pa je nič. Zdi se, da je to v tem trenutku najbolj varno, zdravo in predvsem naravno sladilo. Splača se ga preizkusiti.
Bis
Eritritol: sladkor brez energijske vrednosti in proti kandidi




Antioksidativne lastnosti
Eritritol
LCHF dieta
Sladilo brez kalorij
Zdravstvene koristi eritritola






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zdravje v najboljši kondiciji. Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














Sladka razvada brez kofeina, ki ima tudi svetlo plat
Dobro je vedeti
Sladka razvada brez kofeina, ki ima tudi svetlo plat
Pitje med obrokom - da, ali ne?
Dobro je vedeti
Pitje med obrokom - da, ali ne?
5 razlogov, zakaj je k jutranjem smoothiju dobro dodati žlico kurkume
Dobro je vedeti
5 razlogov, zakaj je k jutranjem smoothiju dobro dodati žlico kurkume
V 7 dneh 5 kilogramov manj
Dobro je vedeti
V 7 dneh 5 kilogramov manj
Kaj jesti, ko smo bolni
Dobro je vedeti
Kaj jesti, ko smo bolni
Različna, pa vendar neverjetno močna
Zdravje, lepota
Različna, pa vendar neverjetno močna
Preveč železa v krvi je lahko tudi problem
Dobro je vedeti
Preveč železa v krvi je lahko tudi problem
Kaj jesti namesto majoneze?
Dobro je vedeti
Kaj jesti namesto majoneze?
3 prehranska pravila LeBron Jamesa
Dobro je vedeti
3 prehranska pravila LeBron Jamesa
6 znakov, da ste občutljivi na gluten, pa tega ne veste
Dobro je vedeti
6 znakov, da ste občutljivi na gluten, pa tega ne veste
Napitek, ki se ga bakterije najbolj bojijo
Dobro je vedeti
Napitek, ki se ga bakterije najbolj bojijo
Zamrznjen med: zdrav trend ali tihi sovražnik zob in sladkorja v krvi?
Zdravje, lepota
Zamrznjen med: zdrav trend ali tihi sovražnik zob in sladkorja v krvi?
Ali pomarančni sok res redi
Dobro je vedeti
Ali pomarančni sok res redi
Kako preveč vode zmoti ravnovesje telesa
Dobro je vedeti
Kako preveč vode zmoti ravnovesje telesa
Kje najdemo največ antioksidantov
Dobro je vedeti
Kje najdemo največ antioksidantov
Z ječmenovo vodo proti hormonom, ki vzbujajo apetit
Dobro je vedeti
Z ječmenovo vodo proti hormonom, ki vzbujajo apetit
Izogibajte se hrane, ki spodbuja gripo in prehlade
Dobro je vedeti
Izogibajte se hrane, ki spodbuja gripo in prehlade
Vas muči trdo blato?
Dobro je vedeti
Vas muči trdo blato?
Mešanica, ki ekspresno topi maščobe okoli trebuha
Dobro je vedeti
Mešanica, ki ekspresno topi maščobe okoli trebuha
Rak, ki ga nihče ne želi prepoznati
Dobro je vedeti
Rak, ki ga nihče ne želi prepoznati




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor