Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Kdaj je zamrznjena zelenjava boljša od sveže?
Rubrika:

Dobro je vedeti

Kdaj je zamrznjena zelenjava boljša od sveže?

Gotovo se vam to vprašanje zdi čudno, a poglejte na koledar, pa vam bo jasno, da ob tem letnem času ni ravno veliko svežega pridelka. Kaj izbrati?


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Vsesplošno prepričanje je, da je sveža zelenjava veliko boljša od zamrznjene. To je seveda odvisno od letnega časa in od vrste zelenjave ali sadja.

Pri zamrznjenih živilih morate vedeti nekaj dejstev:
  • Nakup zamrznjene zelenjave je odličen način uživanja zelenjave, ko zanjo ni sezone (to velja tudi ob toplejših mesecih).



  • Zamrznjena zelenjava in sadje so običajno zamrznjeni na vrhuncu svoje zrelosti. To je v trenutku, ko vsebujejo največ mineralov in vitaminov. Vse te hranilne snovi so še vedno prisotne.

  • V zamrznjenih živilih se vsi procesi, ki so značilni za svežo hrano, ustavljeni. Ker pa so med transportom živila pogosto izpostavljena svetlobi in visokim temperaturam, imajo sveža živila (tudi v najvišji sezoni) občutno manj vitaminov C, B, E in D, kot zamrznjena. Naj se sliši še tako paradoksalno, sveža živila imajo čedalje manj vitaminov, še zlasti to velja za tista, ki so jih pripeljali iz oddaljenih krajev in so zoreli med potjo v kontejnerjih.

  • Kakovost zamrznjenih živil je nespremenjena od trenutka zamrznitve, do krožnika.
Kdaj pa so sveža živila prava izbira?
  • Kadar veste kaj kupujete in kupujete od lokalnih pridelovalcev. To je seveda v sezoni, v zimskih mesecih pa gre predvsem za živila preverjenih pridelovalcev (kislo zelje, repa, orehi ...).

  • Kakorkoli obračamo, sveža zelenjava je vendarle okusnejša in na oko lepša, pa se zato ne more primerjati z zamrznjeno. Če je le mogoče, poskusite kombinirati vitamine s svežino.

  • Za nekatere vrste zelenjave ni druge možnosti, kot da jo jemo svežo. Gre za solate, zelje, paradižnik ... Tega ni mogoče kupiti v zamrznjeni obliki.
Seveda pa ne smemo pozabiti na še en pomemben argument, ki je v prid zamrznjeni hrani: cena. Sveža hrana je še zlasti, ko zanjo ni sezona, pogosto pretirana. Za to, kar dobite, pa še posebej (zlasti to velja za jagode).

In kdaj je sezona za zelenjavo?
  • Januar, februar, marec: zelje, cvetača, zelena solata, endivija, radič, motovilec, špinača, por, rdeča pesa, zelena, koleraba, peteršilj, repa.

  • April, maj, junij: beluši, paprika, bučke, zelje, ohrovt, cvetača, brokoli, solata, endivija, radič, motovilec, rukola, blitva, špinača, pesa, zelena, koleraba, korenje, peteršilj, repa, rdeča čebula, graha.

  • Julij, avgust, september: paprika, pekoča paprika, paradižnik, kumare, jajčevci, bučke, zelje, zelena solata, endivija, radič, motovilec, blitva, pesa, zelena, koleraba, korenje, peteršilj, hren, rdeča redkev, krompir, čebula, česen, koruza, fižol, stročji fižol.

  • Oktober: beluši, paprika, paradižnik, kumare, jajčevci, bučke, zelje, ohrovt, brstični ohrovt, cvetača, brokoli, solata, endivija, radič, motovilec, rukola, blitva, špinača, pesa, zelena, koleraba, korenje, peteršilj, hren, repa.

  • November: paprika, zelje, ohrovt, brstični ohrovt, cvetača, brokoli, solata, endivija, radič, motovilec, špinača, pesa, zelena, kolerabo, korenje, peteršilj, repa, por.

vkj


lokalna pridelava hrane
prednosti zamrznjene hrane
sezonska zelenjava
sveža zelenjava
zamrznjena zelenjava






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zdravje v najboljši kondiciji. Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














V 7 dneh 5 kilogramov manj
Dobro je vedeti
V 7 dneh 5 kilogramov manj
Kaj jesti, ko smo bolni
Dobro je vedeti
Kaj jesti, ko smo bolni
Različna, pa vendar neverjetno močna
Zdravje, lepota
Različna, pa vendar neverjetno močna
Preveč železa v krvi je lahko tudi problem
Dobro je vedeti
Preveč železa v krvi je lahko tudi problem
Kaj jesti namesto majoneze?
Dobro je vedeti
Kaj jesti namesto majoneze?
3 prehranska pravila LeBron Jamesa
Dobro je vedeti
3 prehranska pravila LeBron Jamesa
6 znakov, da ste občutljivi na gluten, pa tega ne veste
Dobro je vedeti
6 znakov, da ste občutljivi na gluten, pa tega ne veste
Napitek, ki se ga bakterije najbolj bojijo
Dobro je vedeti
Napitek, ki se ga bakterije najbolj bojijo
Zamrznjen med: zdrav trend ali tihi sovražnik zob in sladkorja v krvi?
Zdravje, lepota
Zamrznjen med: zdrav trend ali tihi sovražnik zob in sladkorja v krvi?
Ali pomarančni sok res redi
Dobro je vedeti
Ali pomarančni sok res redi
Kako preveč vode zmoti ravnovesje telesa
Dobro je vedeti
Kako preveč vode zmoti ravnovesje telesa
Kje najdemo največ antioksidantov
Dobro je vedeti
Kje najdemo največ antioksidantov
Z ječmenovo vodo proti hormonom, ki vzbujajo apetit
Dobro je vedeti
Z ječmenovo vodo proti hormonom, ki vzbujajo apetit
Izogibajte se hrane, ki spodbuja gripo in prehlade
Dobro je vedeti
Izogibajte se hrane, ki spodbuja gripo in prehlade
Vas muči trdo blato?
Dobro je vedeti
Vas muči trdo blato?
Mešanica, ki ekspresno topi maščobe okoli trebuha
Dobro je vedeti
Mešanica, ki ekspresno topi maščobe okoli trebuha
Rak, ki ga nihče ne želi prepoznati
Dobro je vedeti
Rak, ki ga nihče ne želi prepoznati
Preprosta jed, ki krepi zdravje: paradižnikova juha
Zdravje, lepota
Preprosta jed, ki krepi zdravje: paradižnikova juha
Sok, ki vas bo branil pred prehladi in virusi
Zdravje, lepota
Sok, ki vas bo branil pred prehladi in virusi
5 domačih napitkov proti kašlju
Zdravje, lepota
5 domačih napitkov proti kašlju




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor