Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Je kikiriki sploh zdrav?
Rubrika:

Dobro je vedeti

Je kikiriki sploh zdrav?

Ste kdaj pomislili, kakšen vpliv na vaše zdravje ima kikiriki? To je tisti kikiriki, ki ga moramo običajno sami luščiti in se jeziti s kupom smeti.


Članek je bil ustvarjen leta 2023, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Kikiriki se zdi mnogim nepraktičen, a najnovejša odkritja govorijo ravno nasprotno. Na univerzi Vandebrbilt v ZDA so več let proučevali prehranske navade Američanov in Kitajcev in pri tem postali pozorni na kikiriki. Gre za neluščen kikiriki, ki ga Američani ne marajo (raje imajo luščenega in slanega), na kitajskem pa je to priljubljen prigrizek.

Raziskave so pokazale, da samo 30 gramov kikirikija na teden zmanjša možnost srčnih in možganskih kapi za 23 do 28 odstotkov. Za 17 do 21 odstotkov je manj tudi težav s povišanim sladkorjem in visokim pritiskom. Kikiriki tudi preprečuje in lajša alergije, kar je v tem času zelo pogosta težava (razen, če sami niste alergični na kikiriki), poleg tega pa je to izjemno zdrav in vsestransko koristen prigrizek. Pravzaprav so ameriški raziskovalci označili kikiriki, kot najboljši prigrizek za pred televizor.



Kikiriki je namreč bogat s proteini, vitamini, vlakninami, minerali in nenasičenimi maščobnimi kislinami. Še posebej veliko ima železa, cinka, magnezija, selena in fosforja, za diabetike pa je najpomembnejša lastnost, da ne vsebuje holesterola.

Med vitamini je največ vitaminov iz kompleksa B, ki pomirjajo živčevje in sproščajo mišice, zato mnogi zdravniki priporočajo kikiriki za zdravljenje stresa. Veliko vitamina E izboljša spomin in delovanje možganov, poleg tega pa izboljša sluh in je dobro zdravilo proti suhemu kašlju.

Do podobnih zaključkov so prišli tudi švedski raziskovalci iz univerze v Linkopingu, kjer pa jih je zanimal predvsem vpliv kikirikijev na nivo sladkorja v krvi. Ugotovili so, da vsakodnevno uživanje kikirikija (dovolj je že ena pest), zelo učinkovito uravnava nivo glukoze, trigliceridov in holesterola v krvi, zelo pomembna pa je tudi posebna aminokislina arginin, ki jo je v kikirikijih v izobilju, pomaga pa pri hitrejšem okrevanju cele vrste bolezni. Največkrat se uporablja pri zdravljenju tuberkuloze.

In sedaj ključno vprašanje: ali je enako zdravo tudi arašidovo maslo?

Najprej je treba pojasniti. Arašidi, kikiriki, tudi ameriški orešek so različna imena za zemeljski orešek, ki najbolje uspeva v Afriki, vzgojite pa ga lahko tudi sami doma. Ker je sredica zaščitena z lupino, so plodovi zelo zdravi in razmeroma odporni na pesticide in druge pripomočke pri transportu.

Če kikirikijevo oziroma arašidovo maslo pripravite sami, potem boste že iz sestavin razbrali, da gre za zdravo maslo.

Arašide najprej popecite pri 180 stopinjah Celzija 10 do 12 minut. Ko porjavijo, jih dajte v sesekljalnik in jih miksajte vsaj 5 minut, da dobite gladko arašidovo zmes. Dodate lahko malo medu in olja, da se zmes dobro poveže.

Arašidovo maslo hranite v hladilniku in je lahko zanimiv dodatek k zajtrku.

Pazite le, ker ima tako maslo veliko kalorij. V 100 gramih arašidovega masla je namreč kar 440 kalorij.

Erika Volk


Aminokislina arginin in kikiriki
Arašidovo maslo recept
Kikiriki za srce in možgane
Kikiriki zdravstvene koristi
Nutritivne vrednosti kikirikija






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zravje v najboljši kondiciji (oglejte si zadnjo številko). Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














Izboljša kri in imunski sistem
Zdravje, lepota
Izboljša kri in imunski sistem
Zakaj je (nekatera) kuhana hrana bolj zdrava?
Dobro je vedeti
Zakaj je (nekatera) kuhana hrana bolj zdrava?
Zakaj pridelovati svoj česen in se izogibali kitajskemu?
Dobro je vedeti
Zakaj pridelovati svoj česen in se izogibali kitajskemu?
živilo, ki zdravi metabolni sindrom: sladkorno in visok pritisk skupaj
Dobro je vedeti
živilo, ki zdravi metabolni sindrom: sladkorno in visok pritisk skupaj
Kaj vam poskušajo povedati vaša ušesa?
Dobro je vedeti
Kaj vam poskušajo povedati vaša ušesa?
Majhne porcije, veliki učinki
Zdravje, lepota
Majhne porcije, veliki učinki
Zakaj bi vsak dan morali piti sok vloženih kumar
Dobro je vedeti
Zakaj bi vsak dan morali piti sok vloženih kumar
Semena, o katerih vsi govorijo
Dobro je vedeti
Semena, o katerih vsi govorijo
Zakaj bi morali vsak dan piti limonado s kurkumo?
Zdravje, lepota
Zakaj bi morali vsak dan piti limonado s kurkumo?
Presenetljiva resnica o pikantni hrani
Dobro je vedeti
Presenetljiva resnica o pikantni hrani
Kaj, če dobite sončno kap?
Dobro je vedeti
Kaj, če dobite sončno kap?
Domač napitek, ki vam da krila
Dobro je vedeti
Domač napitek, ki vam da krila
Vsi sovražniki ščitnice
Dobro je vedeti
Vsi sovražniki ščitnice
Ali veste, katere so najpogostejše napake sredozemske prehrane?
Dobro je vedeti
Ali veste, katere so najpogostejše napake sredozemske prehrane?
Poletni čistilni napitek
Zdravje, lepota
Poletni čistilni napitek
4 načini, kako pici zmanjšati kalorije
Dobro je vedeti
4 načini, kako pici zmanjšati kalorije
Zakaj je poletje pravi čas, da ga jemo paradižnik vsak dan
Dobro je vedeti
Zakaj je poletje pravi čas, da ga jemo paradižnik vsak dan
Sok za kontrolo apetita
Zdravje, lepota
Sok za kontrolo apetita
Ali je banane dobro jesti za večerjo?
Dobro je vedeti
Ali je banane dobro jesti za večerjo?
Ledvice obožujejo kalcij
Dobro je vedeti
Ledvice obožujejo kalcij




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor