Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Krepi zdravje in greje ob mrzlih zimskih dneh
Rubrika:

Dobro je vedeti

Krepi zdravje in greje ob mrzlih zimskih dneh

Spada med žitarice, čeprav to ni. Botanično je namreč bliže rabarbari in zelju, ima pa izredne zdravilne učinke. Veste, kaj je to?


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Ajdo so v 12. stoletju iz Kitajske prinesli v Evropo križarji, najbolj pa se je prijela prav v naših krajih. Dolga leta je veljala za hrano revežev in kmetov. Še več! Kmetje, ki so sadili ajdo, so bili oproščeni davkov (desetnine).

Ajda ne vsebuje glutena, zato je primerna za bolnike s celiakijo. Čaj iz posušene cvetoče ajde se je stoletja uporabljal za zdravljenje krčnih žil. Z ajdovimi luščinami so nekoč polnili vzglavnike, ker naj bi to odganjalo alergije in bolezni vseh vrst (spanje na ajdovi posteljnini naj bi čez noč ozdravilo vse bolezni). Zelo zdravilen je gorski ajdov med, ki je celo v Sloveniji redkost. Razlog je, da se sadijo hibridne vrste ajde, ki imajo sicer večji hektarski donos, a manj zdravilnih učinkov.



Ajda vsebuje 71 % škroba, a njena največja moč so esencialne aminokisline (največ je lizina, treonin in triptofana) in antioksidanti (rutin in tanin). Vsebuje veliko železa, cinka in selena.

Ajda si je priljubljenost pridobila predvsem zaradi vsestranske uporabnosti. Iz nje je mogoče narediti palačinke, kruh, testenine, pecivo, polento ... Osnova za vse te jedi je kuhana ajda, ki jo najprej pod tekočo vodo dobro sperete, prelijete z vodo in na zmernem ognju kuhajte približno 20 minut dokler voda ne izpari.

Za izredno zdrav zajtrk zmešajte kuhano ajdo z rozinami, ali suhim sadjem, ali mešanico svežega sadja. Vse skupaj prelijte z mandljevim mlekom in dodajte med in cimet po okusu. Dobili boste izredno hranilen in zdrav zajtrk.

Kuhano in odcejeno ajdo lahko prepražite skupaj s čebulo in je odličen dodatek k mesnim jedem, nekateri pa jo celo dodajajo k solatam. Če k praženi ajdi dodate liste sveže bazilike ali sesekljanega koriandra, lahko ajdo uporabite namesto solate.

Ajdove palačinke pripravite tako, da uporabite 250 gramov ajdove moke, 3 dcl mleka, 1,5 dcl mineralne vode, 2 jajci, 1 žlico olivnega olja in čajno žličko sode bikarbone. Ko iz teh sestavin pripravite zmes za palačinke, je pomembno, da vse skupaj postavite za 30 minut v hladilnik.

Naj se ajda spet vrne na naše mize.
Erika Volk


Ajda za zajtrk
Ajdova moka recepti
Ajdove jedi
Ajdove palačinke recept
Zdravilni učinki ajde






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zravje v najboljši kondiciji (oglejte si zadnjo številko). Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














Kaj stopala govorijo o vašem zdravju?
Zdravje, lepota
Kaj stopala govorijo o vašem zdravju?
Kako z breskvami v 4 dneh izgubiti 5 kilogramov
Zdravje, lepota
Kako z breskvami v 4 dneh izgubiti 5 kilogramov
10 nutricističnih nasvetov, ki jih večina ne pozna
Zanimivosti
10 nutricističnih nasvetov, ki jih večina ne pozna
Kako veste, kdaj jesti več maščob?
Dobro je vedeti
Kako veste, kdaj jesti več maščob?
Kakšne so koristi vitamina U?
Dobro je vedeti
Kakšne so koristi vitamina U?
Sok kislih kumaric proti krčem v nogah
Dobro je vedeti
Sok kislih kumaric proti krčem v nogah
Alternativa za bel riž, ki vas bo presenetila
Dobro je vedeti
Alternativa za bel riž, ki vas bo presenetila
Kdaj so vlaknine lahko škodljive?
Zdravje, lepota
Kdaj so vlaknine lahko škodljive?
Kako z domačo hrano zaščitite dihala pred vnetji in boleznimi
Dobro je vedeti
Kako z domačo hrano zaščitite dihala pred vnetji in boleznimi
Poznate hrano, ki hladi, in hrano, ki greje?
Dobro je vedeti
Poznate hrano, ki hladi, in hrano, ki greje?
Kaj se zgodi, če pijete paradižnikov sok za zajtrk?
Dobro je vedeti
Kaj se zgodi, če pijete paradižnikov sok za zajtrk?
Je kurkuma škodljiva za ledvice? Resnica, ki jo morate poznati
Dobro je vedeti
Je kurkuma škodljiva za ledvice? Resnica, ki jo morate poznati
10 stvari, ki jih po jedi ne smete početi
Dobro je vedeti
10 stvari, ki jih po jedi ne smete početi
Jutranji in večerni jabolčni čudež
Zdravje, lepota
Jutranji in večerni jabolčni čudež
Poznate zelenjavo, ki lahko ustavi raka na želodcu?
Zdravje, lepota
Poznate zelenjavo, ki lahko ustavi raka na želodcu?
Katero zelenjavo je bolje jesti kuhano, kot surovo?
Zdravje, lepota
Katero zelenjavo je bolje jesti kuhano, kot surovo?
Resnica o žitaricah in skritih sladkorjih
Dobro je vedeti
Resnica o žitaricah in skritih sladkorjih
Obstaja čudna povezava med velikostjo možganov in dolžino zehanja
Zanimivosti
Obstaja čudna povezava med velikostjo možganov in dolžino zehanja
Zakaj je dobro jesti koruzo
Zdravje, lepota
Zakaj je dobro jesti koruzo
Ste že slišali za recept s kefirjem in laneno moko
Zdravje, lepota
Ste že slišali za recept s kefirjem in laneno moko




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor