Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Barvita velikonočna jajca
Rubrika:

Dobro je vedeti

Barvita velikonočna jajca

Izdelava pisank je zabava za vso družino, svetujemo pa vam, da letos uporabite naravne materiale. Tako bodo rezultati lepši in unikatni.


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Velika noč je eden od praznikov, ko se zbere cela družina. In to običajno na nedeljskem zajtrku. Zato je pomembno, da s pripravami pričnemo pravočasno. Običajno dan prej. Za veliko noč je značilno barvanje jajc, ki je lahko prijetno družinsko opravilo. Vsak družinski član lahko izrazi svojo kreativnost, zato je ta praznik tako poseben. Še posebej veseli so otroci. Tu pa lahko nastopi problem: industrijske barve so lahko škodljive, ali pa zelo drage.

Zato je veliko bolje uporabljati naravne načine barvanja. Pa še jajčka bodo bolj unikatna in posebna.



Najprej se ozrite po svojem zeliščnem vrtu, saj so lahko vsa zelenjava, zelišča, čaji in celo sadje tudi barvila. Svetujemo vam, da 2 litra vode z izbranimi zelišči kuhate vsaj 1 uro. Pri tem je pomembno vpliva tudi dolžina kuhanja jajca, saj s tem sami odločite za intenzivnost barv (za trdo kuhano jajce ga morate kuhati vsaj 10 minut). Če dodate obarvani vodi še žlico olja, bodo vaša jajca dobila izrazit sijaj.

Barvita velikonočna jajca

Kako doseči barvne odtenke?

Rdečo barvo in vse odtenke vijolične dobimo, če jajca kuhamo v juhi rdeče pese.

Rumeno barvo dobimo, če jajca kuhamo s korenčkom, namesto vode pa uporabimo pivo.

Najbolj izrazito zeleno barvo boste dobili s špinačo.

Izredno zanimive rjave odtenke dobite s črnim čajem in čebulo, še bolje pa je, če jajca zavežete v najlonsko nogavico v katero daste še peteršilj, ki ustvari značilne vzorce na jajčni lupini.

Barvita velikonočna jajca

Za konec pa še nasvet: jajca, ki jih po kuhanju na hitro ohladimo v hladni vodi, se lažje lupijo. Ob hitri ohladitvi beljak delno koagulira, pa se zato pretrgajo vezi z lupino. Lažje se lupijo tudi starejša jajca, zato ni problem, če pisanke začnete delat že danes, pojeste pa jih v nedeljo in ponedeljek.

Če so jajca sveža, lahko kuhana počakajo tudi do teden dni.
rok


Barvanje jajc
Barvila iz narave
Izdelava pisank
Naravne barve za jajca
Velikonočna jajca






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zdravje v najboljši kondiciji. Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














Kaj jesti namesto majoneze?
Dobro je vedeti
Kaj jesti namesto majoneze?
3 prehranska pravila LeBron Jamesa
Dobro je vedeti
3 prehranska pravila LeBron Jamesa
6 znakov, da ste občutljivi na gluten, pa tega ne veste
Dobro je vedeti
6 znakov, da ste občutljivi na gluten, pa tega ne veste
Napitek, ki se ga bakterije najbolj bojijo
Dobro je vedeti
Napitek, ki se ga bakterije najbolj bojijo
Zamrznjen med: zdrav trend ali tihi sovražnik zob in sladkorja v krvi?
Zdravje, lepota
Zamrznjen med: zdrav trend ali tihi sovražnik zob in sladkorja v krvi?
Ali pomarančni sok res redi
Dobro je vedeti
Ali pomarančni sok res redi
Kako preveč vode zmoti ravnovesje telesa
Dobro je vedeti
Kako preveč vode zmoti ravnovesje telesa
Kje najdemo največ antioksidantov
Dobro je vedeti
Kje najdemo največ antioksidantov
Z ječmenovo vodo proti hormonom, ki vzbujajo apetit
Dobro je vedeti
Z ječmenovo vodo proti hormonom, ki vzbujajo apetit
Izogibajte se hrane, ki spodbuja gripo in prehlade
Dobro je vedeti
Izogibajte se hrane, ki spodbuja gripo in prehlade
Vas muči trdo blato?
Dobro je vedeti
Vas muči trdo blato?
Mešanica, ki ekspresno topi maščobe okoli trebuha
Dobro je vedeti
Mešanica, ki ekspresno topi maščobe okoli trebuha
Rak, ki ga nihče ne želi prepoznati
Dobro je vedeti
Rak, ki ga nihče ne želi prepoznati
Preprosta jed, ki krepi zdravje: paradižnikova juha
Zdravje, lepota
Preprosta jed, ki krepi zdravje: paradižnikova juha
Sok, ki vas bo branil pred prehladi in virusi
Zdravje, lepota
Sok, ki vas bo branil pred prehladi in virusi
5 domačih napitkov proti kašlju
Zdravje, lepota
5 domačih napitkov proti kašlju
Kaj se zgodi z vašim telesom, če vsak dan jeste piščanca?
Zdravje, lepota
Kaj se zgodi z vašim telesom, če vsak dan jeste piščanca?
Ali veste, katera začimba najlepše diši, a jo kljub vsemu premalo uporabljamo?
Dobro je vedeti
Ali veste, katera začimba najlepše diši, a jo kljub vsemu premalo uporabljamo?
Tri živila, ki se lepijo na želodec
Dobro je vedeti
Tri živila, ki se lepijo na želodec
Razvade po obroku, ki so škodljive za zdravje
Dobro je vedeti
Razvade po obroku, ki so škodljive za zdravje




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor