Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
4 miti o hrani, ki smo jim vsi nasedli
Rubrika:

Dobro je vedeti

4 miti o hrani, ki smo jim vsi nasedli

Hrana v času naših babic je bila bistveno drugačna, kot je danes, a se še vedno držimo nekaterih načel.


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

1. So multivitaminska živila res zdrava?
V začetku 20. stoletja so znanstveniki odkrili, da veliko bolezni nastane zaradi pomanjkanja vitaminov. Bolezni, kot so rahitis, skorbut, beri-beri so res posledica premalo pestre hrane, kar je prehranska industrija hitro izkoristila in začela trgovati z vitamini. Ker pa se je dostopnost do hrane v zadnjih 50 letih bistveno izboljšala, tudi bolezni povezanih s pomanjkanjem vitaminov ni več in tudi potreb po multivitaminskih dodatkih ne. Tovrstni napitki in tablete lahko organizmu celo škodijo (poglejte članek Nam lahko preveč vitaminov škodi).

2. Ali aspirin res preprečuje srčne kapi?
Znano je, da aspirin preprečuje infarkte, ker acetilsalicilna kislina preprečuje zgoščevanje krvi. Vendar pa strjevanje krvi ni vedno nezaželeno, še posebej ne pri notranjih krvavitvah denimo v možganih, ali želodcu. V teh primerih ima nestrjevanje nasproten učinek. Kardiologi zato priporočajo aspirin le bolnikom, ki imajo resne težave s srcem, vsem ostalim pa ne. Kaj šele, da bi ljudje z zdravim srcem jemali aspirin iz preventivnih razlogov.



3. Je margarina boljša od masla?
To je mit, ki zadnja štiri leta več ne velja. že samo posnetki tovarn, ker izdelujejo margarino, vam pokvarijo apetit, ker nihče ne ve, kakšno vrsto maščob uporabijo proizvajalci. Večinoma najmanj kvalitetno, odpadno in nič ne pomaga, če v nekaj skromnih odstotkih dodajo tudi kaj bolj kvalitetnega. Še to: maslo so iznašli pred več tisočletji, margarino pa leta 1813 v laboratorijih. Verjetno vam je jasno, da nič industrijsko pridelanega ne more konkurirati z naravnimi maščobami.

4. So jajca zdrava?
Znanstvena stališča glede jajc se tako pogosto menjajo, da težko verjamem tisti, ki pravijo, da jajca škodujejo, in tudi tistim, ki pravijo, da so jajca ena najbolj hranljivih živil na svetu. Šele nedavno je bilo odkrito, da holesterol v jajcih nima veliko veze s holesterolom v krvi. Dejstvo je, da ima samo eno jajce 200 mg holesterola, kar je približno 2/3 dnevnega vnosa. Vendar pa je to drugačen holesterol, ki telesu celo prija. Poleg tega ima jajce veliko esencialnh vitaminov, mineralov in predvsem omega-3 maščobnih kislin, kar človeško telo ne more proizvesti in so zato jajca nujno potrebna.

Verjetno bomo o jajcih pisali samo pozitivne stvari naslednja štiri leta, ko bo spet prišlo kakšno novo odkritje in vse skupaj postavilo na glavo.
vkj


Aspirin srčne kapi
Margarina maslo
Multivitaminska živila
Vitamin A in holesterol
Zdravje jajc






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zdravje v najboljši kondiciji. Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














Kaj jesti namesto majoneze?
Dobro je vedeti
Kaj jesti namesto majoneze?
3 prehranska pravila LeBron Jamesa
Dobro je vedeti
3 prehranska pravila LeBron Jamesa
6 znakov, da ste občutljivi na gluten, pa tega ne veste
Dobro je vedeti
6 znakov, da ste občutljivi na gluten, pa tega ne veste
Napitek, ki se ga bakterije najbolj bojijo
Dobro je vedeti
Napitek, ki se ga bakterije najbolj bojijo
Zamrznjen med: zdrav trend ali tihi sovražnik zob in sladkorja v krvi?
Zdravje, lepota
Zamrznjen med: zdrav trend ali tihi sovražnik zob in sladkorja v krvi?
Ali pomarančni sok res redi
Dobro je vedeti
Ali pomarančni sok res redi
Kako preveč vode zmoti ravnovesje telesa
Dobro je vedeti
Kako preveč vode zmoti ravnovesje telesa
Kje najdemo največ antioksidantov
Dobro je vedeti
Kje najdemo največ antioksidantov
Z ječmenovo vodo proti hormonom, ki vzbujajo apetit
Dobro je vedeti
Z ječmenovo vodo proti hormonom, ki vzbujajo apetit
Izogibajte se hrane, ki spodbuja gripo in prehlade
Dobro je vedeti
Izogibajte se hrane, ki spodbuja gripo in prehlade
Vas muči trdo blato?
Dobro je vedeti
Vas muči trdo blato?
Mešanica, ki ekspresno topi maščobe okoli trebuha
Dobro je vedeti
Mešanica, ki ekspresno topi maščobe okoli trebuha
Rak, ki ga nihče ne želi prepoznati
Dobro je vedeti
Rak, ki ga nihče ne želi prepoznati
Preprosta jed, ki krepi zdravje: paradižnikova juha
Zdravje, lepota
Preprosta jed, ki krepi zdravje: paradižnikova juha
Sok, ki vas bo branil pred prehladi in virusi
Zdravje, lepota
Sok, ki vas bo branil pred prehladi in virusi
5 domačih napitkov proti kašlju
Zdravje, lepota
5 domačih napitkov proti kašlju
Kaj se zgodi z vašim telesom, če vsak dan jeste piščanca?
Zdravje, lepota
Kaj se zgodi z vašim telesom, če vsak dan jeste piščanca?
Ali veste, katera začimba najlepše diši, a jo kljub vsemu premalo uporabljamo?
Dobro je vedeti
Ali veste, katera začimba najlepše diši, a jo kljub vsemu premalo uporabljamo?
Tri živila, ki se lepijo na želodec
Dobro je vedeti
Tri živila, ki se lepijo na želodec
Razvade po obroku, ki so škodljive za zdravje
Dobro je vedeti
Razvade po obroku, ki so škodljive za zdravje




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor