Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Zakaj mislite, da vas zakisanost ne more doleteti?
Rubrika:

Dobro je vedeti

Zakaj mislite, da vas zakisanost ne more doleteti?

80 % Evropejcev trpi zaradi zakisanosti telesa, le redki pa vedo, kako to ozdraviti, še manj pa, kako se temu izogniti.


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Zakisanost telesa pomeni, da se vam je porušilo kislinsko-bazično ravnotežje, posledica tega pa je lahko slabost, razdražljivost, utrujenost, zaspanost, težave s (suho) kožo, težave z lasmi, lahko pride do zaprtja, ali pa diareje. Če zakisanost traja dlje časa, so lahko posledice veliko bolj usodne, celo do ustavitve delovanja nekaterih organov lahko pride. Zato zakisanost ni samo stvar tistih, ki so na dieti in hujšajo, pač pa bi morali biti na te simptome pozorni vsak dan znova.

Zakisanost telesa večinoma povzroča pomanjkanje telesne aktivnosti, stres, hiter tempo življenja in seveda nepravilno prehranjevanje. Pravzaprav lahko pravilna prehrana močno ublaži naštete težave, zato je treba izbirati živila, ki so bogata z natrijem, kalijem, kalcijem, magnezijem ... Izogibajte se jajcem, mesu, ribam, sirom, žitnim izdelkom, maščobam, rižu, še posebej pazljivi bodite na sladkarije, gazirane pijače, kavo, čaje, alkohol. Zakisanost namreč ne povzročajo živila, ki so po okusu kisla, pač pa tista, ki v želodcu povzročijo reakcije izločanja želodčne kisline.



Na listi zdravih živil so: ajda, proso, surovo mleko in smetana, skoraj vse vrste zelenjave (zlasti bučke, špinača, jajčevci, redkev, pesa, brokoli, korenje, zelena, paradižnik) in večina sadja (še posebej kivi, lubenice, banane, breskve, jagode, maline).

Kaj se dogaja v telesu ob zakisanosti?

Problem želodčne kisline je, da se veže na tkivo in se začne nabirati v celicah, kar zmanjša njihovo učinkovitost. Več zakisanih celic najprej prizadene živčni sistem, nastopijo motnje pri dihanju, spanju, moteno je delovanje srca, ledvic, zmanjša se vam imunski sistem, čutite pomanjkanje energije ... Prvi znaki zakisanosti so pogosta napihnjenost, zgaga, bolečine v sklepih in mišicah, konstantna utrujenost, glavoboli ... Pogoste so glivične okužbe, težave z žolčnimi kamni, napadi astme, artritis, protin ... Pri zakisanosti telesa je celo hujšanje 3-krat težje, kot sicer.

Ali se lahko izognemo zakisanosti tako, da ne jemo "kislih" živil?

Nikakor! Jesti moramo uravnoteženo hrano, ki je po svoji alkalnosti čim bliže nevtralni vrednosti vašega telesa. Človekov pH faktor običajno znaša med 7,35 in 7,45, a naš problem je, da pojemo preveč hrane, ki povzroča kislino.

In še nasvet, kako veste, da vaše telo ni zakisano: če se vam zaluštajo kisle kumarice, potem niste zakisani.
vkj


Alkalnost telesa
Posledice zakisanosti
Ravnovesje kislin in baz
Zakisanost telesa
Zdrava prehrana






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zravje v najboljši kondiciji (oglejte si zadnjo številko). Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














Kaj stopala govorijo o vašem zdravju?
Zdravje, lepota
Kaj stopala govorijo o vašem zdravju?
Kako z breskvami v 4 dneh izgubiti 5 kilogramov
Zdravje, lepota
Kako z breskvami v 4 dneh izgubiti 5 kilogramov
10 nutricističnih nasvetov, ki jih večina ne pozna
Zanimivosti
10 nutricističnih nasvetov, ki jih večina ne pozna
Kako veste, kdaj jesti več maščob?
Dobro je vedeti
Kako veste, kdaj jesti več maščob?
Kakšne so koristi vitamina U?
Dobro je vedeti
Kakšne so koristi vitamina U?
Sok kislih kumaric proti krčem v nogah
Dobro je vedeti
Sok kislih kumaric proti krčem v nogah
Alternativa za bel riž, ki vas bo presenetila
Dobro je vedeti
Alternativa za bel riž, ki vas bo presenetila
Kdaj so vlaknine lahko škodljive?
Zdravje, lepota
Kdaj so vlaknine lahko škodljive?
Kako z domačo hrano zaščitite dihala pred vnetji in boleznimi
Dobro je vedeti
Kako z domačo hrano zaščitite dihala pred vnetji in boleznimi
Poznate hrano, ki hladi, in hrano, ki greje?
Dobro je vedeti
Poznate hrano, ki hladi, in hrano, ki greje?
Kaj se zgodi, če pijete paradižnikov sok za zajtrk?
Dobro je vedeti
Kaj se zgodi, če pijete paradižnikov sok za zajtrk?
Je kurkuma škodljiva za ledvice? Resnica, ki jo morate poznati
Dobro je vedeti
Je kurkuma škodljiva za ledvice? Resnica, ki jo morate poznati
10 stvari, ki jih po jedi ne smete početi
Dobro je vedeti
10 stvari, ki jih po jedi ne smete početi
Jutranji in večerni jabolčni čudež
Zdravje, lepota
Jutranji in večerni jabolčni čudež
Poznate zelenjavo, ki lahko ustavi raka na želodcu?
Zdravje, lepota
Poznate zelenjavo, ki lahko ustavi raka na želodcu?
Katero zelenjavo je bolje jesti kuhano, kot surovo?
Zdravje, lepota
Katero zelenjavo je bolje jesti kuhano, kot surovo?
Resnica o žitaricah in skritih sladkorjih
Dobro je vedeti
Resnica o žitaricah in skritih sladkorjih
Obstaja čudna povezava med velikostjo možganov in dolžino zehanja
Zanimivosti
Obstaja čudna povezava med velikostjo možganov in dolžino zehanja
Zakaj je dobro jesti koruzo
Zdravje, lepota
Zakaj je dobro jesti koruzo
Ste že slišali za recept s kefirjem in laneno moko
Zdravje, lepota
Ste že slišali za recept s kefirjem in laneno moko




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor