Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Recept s katerim Kitajci že tisočletja zdravijo sodobne bolezni
Rubrika:

Dobro je vedeti

Recept s katerim Kitajci že tisočletja zdravijo sodobne bolezni

Dejstvo je, da imajo v Aziji pol manj sladkornih bolnikov, nekaterih vrst rakov ne poznajo, tudi srčnih in možganskih kapi je občutno manj ... Zakaj?


Članek je bil ustvarjen leta 2021, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Tradicionalna kitajska medicina in azijski način življenja očitno nimata težav z boleznimi sodobnega načina življenja. Tegob, ki jih imamo na zahodu, na vzhodu praktično ne poznajo, nutricisti pa verjamejo, da so odkrili razlog, zakaj je temu tako.

Britanska zdravnika dr. Joseph Mercola in dr. Lina Siung sta vso pozornost namenila cvetovom. V Aziji so namreč cvetovi sestavni del prehrane, česar na zahodu ne poznamo.



Zdravnika sta tako ugotovila, da so najbolj univerzalno zdravilo cvetovi vrtnic. Kitajci imajo cvetove nekaj dni v vazi, ko pa se razcvetijo, pa jih dodajo na krožnik (na zahodu ima 75 % gospodinj rože v vazi, dokler povsem ne ovenijo). Vrtnice namreč preprečujejo bolezni srca. Imajo veliko fenolov, kar preprečuje vnetja, zdravi več vrst rakov, krepi imunski sistem in izboljšuje počutje. Britanska zdravnika predlagata, da naslednjič šopek vrtnic, ki ga dobite v dar, raje pojeste, seveda pa tudi pri cvetovih velja podobno, kot pri zelenjavi.

Vrtnice iz domačega vrta so veliko bolj zdravilne od gojenih v rastlinjakih.

Naslednji pomemben cvet so kamilice, ki pomirjajo, pomagajo pri regeneraciji mišic, sproščajo, prav tako delujejo protivnetno. Posušene kamilice v obliki čaja so sicer dober nadomestek, vendar pa Kitajci svežih kamilic ne bi zamenjali s posušenimi za nič na svetu. Zadnje so drobni, beli cvetovi povsem pri vrhu popolnosti.

Tudi cvetovi vijolic so na Kitajskem zelo dragoceni. Zaradi njih je v Aziji občutno manj težav z ožiljem. Vijolice čistijo kri, krepijo stene žil, sproščajo mišice, živčevje, so zelo dobro sredstvo proti stresu. Eterična olja iz vijolic so med najbolj iskanimi, a hkrati tudi zahtevnimi. Zares zdravilni cvetovi so le tisti, ki so nabrani ob jutranji rosi na zahodnih obronkih gozdov. Za Kitajce je tudi nabiranje cvetov obred, ki so ga tisočletja dograjevali njihovi babice in dedki. Tradicija igra v Aziji velik pomen (za razliko od zahodnega sveta).

Še na en cvet ne smemo pozabiti, ki pa v naših krajih ni tako redek. Gre za cvetove sivke, ki pomirja živčevje in mišice, hkrati pa ima zelo veliko likopena in luteina, ki zavirajo razvoj metastaz. Za likopen vemo, da ga je veliko v kuhanem paradižniku in bananah, dobro pa bi bilo pogosteje uporabiti tudi cvetove sivke.

Kot pravita Dr. Mercola in dr. Siungova, sta šele na začetku raziskovalne poti. Dejstvo je, da so praktično vsi cvetovi bogat vir vitaminov, folne kisline, riboflavina, piridoksina, miacina ... Eterična olja iz rastlin so tudi pri nas zelo priljubljena in dokazano imajo pozitivne učinke, da bi pa to postal del naše vsakdanje prehrane, pa še nismo preklopili.

Razen, kadar gre za cvetove buč, ki jih priznani kuharji opisujejo, da so najlepši jesenski poklon narave obdarjen na zunaj in navznoter in jih vse pogosteje najdemo tudi na slovenskih krožnikih. Vsebujejo veliko kalcija, fosforja, železa ter vitaminov A, C in E. Imajo malo kalorij, nekaj beljakovin, skoraj nič maščob in 95 % vode.

Ne pozabit, da bučni cvetovi niso uporabni samo kot ocvrtki, pač pa je tudi solata iz njih okusna. Lahko so zanimiv dodatek k sendviču, lahko jih sesekljamo in potresemo po testeninah. Izredno dobrega okusa je mešanica melone, ruma, medu in bučnih cvetov. Poskusite jih dodati tudi k jajčni omleti, ki bo z nekaj rdeče, ali zelene paprike postala vrhunska kulinarična specialiteta.

In še nasvet: cvetove je potrebno narezati povsem na koncu, tik preden postrežete. Upoštevajte, da so prašniki povečini grenki, zato uporabite le čašice (če je le mogoče).
vkj


Cvetovi kamile
Cvetovi vrtnic
Kitajska medicina
Sivka meta-description: Odkrijte moč cvetov v tradicionalni kitajski medicini, kot so cvetovi vrtnic in kamile, ter njihov vpliv na zdravje Spoznajte tudi koristi cvetov siv
Tradicionalna medicina






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zdravje v najboljši kondiciji. Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














Kaj jesti namesto majoneze?
Dobro je vedeti
Kaj jesti namesto majoneze?
3 prehranska pravila LeBron Jamesa
Dobro je vedeti
3 prehranska pravila LeBron Jamesa
6 znakov, da ste občutljivi na gluten, pa tega ne veste
Dobro je vedeti
6 znakov, da ste občutljivi na gluten, pa tega ne veste
Napitek, ki se ga bakterije najbolj bojijo
Dobro je vedeti
Napitek, ki se ga bakterije najbolj bojijo
Zamrznjen med: zdrav trend ali tihi sovražnik zob in sladkorja v krvi?
Zdravje, lepota
Zamrznjen med: zdrav trend ali tihi sovražnik zob in sladkorja v krvi?
Ali pomarančni sok res redi
Dobro je vedeti
Ali pomarančni sok res redi
Kako preveč vode zmoti ravnovesje telesa
Dobro je vedeti
Kako preveč vode zmoti ravnovesje telesa
Kje najdemo največ antioksidantov
Dobro je vedeti
Kje najdemo največ antioksidantov
Z ječmenovo vodo proti hormonom, ki vzbujajo apetit
Dobro je vedeti
Z ječmenovo vodo proti hormonom, ki vzbujajo apetit
Izogibajte se hrane, ki spodbuja gripo in prehlade
Dobro je vedeti
Izogibajte se hrane, ki spodbuja gripo in prehlade
Vas muči trdo blato?
Dobro je vedeti
Vas muči trdo blato?
Mešanica, ki ekspresno topi maščobe okoli trebuha
Dobro je vedeti
Mešanica, ki ekspresno topi maščobe okoli trebuha
Rak, ki ga nihče ne želi prepoznati
Dobro je vedeti
Rak, ki ga nihče ne želi prepoznati
Preprosta jed, ki krepi zdravje: paradižnikova juha
Zdravje, lepota
Preprosta jed, ki krepi zdravje: paradižnikova juha
Sok, ki vas bo branil pred prehladi in virusi
Zdravje, lepota
Sok, ki vas bo branil pred prehladi in virusi
5 domačih napitkov proti kašlju
Zdravje, lepota
5 domačih napitkov proti kašlju
Kaj se zgodi z vašim telesom, če vsak dan jeste piščanca?
Zdravje, lepota
Kaj se zgodi z vašim telesom, če vsak dan jeste piščanca?
Ali veste, katera začimba najlepše diši, a jo kljub vsemu premalo uporabljamo?
Dobro je vedeti
Ali veste, katera začimba najlepše diši, a jo kljub vsemu premalo uporabljamo?
Tri živila, ki se lepijo na želodec
Dobro je vedeti
Tri živila, ki se lepijo na želodec
Razvade po obroku, ki so škodljive za zdravje
Dobro je vedeti
Razvade po obroku, ki so škodljive za zdravje




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor