Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Kdaj kovinski, kdaj plastični in kdaj leseni pribor?
Rubrika:

Zanimivosti

Kdaj kovinski, kdaj plastični in kdaj leseni pribor?

Ni vseeno kdaj in kakšen pribor uporabiti. Za to obstajajo pravila. Če ne želite že takoj na začetku uničiti vseh zdravilnih lastnosti, se jih morate držati.


Članek je bil ustvarjen leta 2021, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Najosnovnejše pravilo je, da vedno uporabite takšen pribor, kot je embalaža. Jogurte, ki so v plastičnih skodelicah, bi morali jesti s plastičnim priborom. Med, ki je v steklenem kozarcu, se je s kovinskim priborom (še bolje bi bil steklen, vendar bi se zaradi kristalizacije medu tak pribor hitro polomil). Z lesenim priborom jemo živila, ki so zavita v papir, karton ...

Danes uporabljamo kovinski pribor v vseh okoliščinah, kar ni vedno dobro. Da je kovinski pribor neškodljiv, izhaja še iz časov, ko je bil pribor iz čistega srebra (o pozitivnem vplivu srebra si lahko preberite tudi v prispevku Pozabljen fenomen srebrne vode). Danes je srebrnina redka, torej tudi hrana ne vsebuje srebrovih ionov, ki imajo antiseptičen učinek. Namesto tega lahko kovinske žlice dajo hrani električen naboj, vpliv tega pa ni povsem raziskan.



Tako ne moremo mimo priporočil farmacevtov, da zdravil ne jemljimo s kovinskim priborom. Tudi pri hranjenju otrok naj ne bi uporabljali kovinskih žlic. Enako velja tudi za doma pripravljene kozmetične preparate (maske za obraz, glineni pripravki). V vseh teh primerih je lesen, ali plastičen pribor zaželen, če ne celo nujen.

Če mislite, da je plastičen pribor najbolj nevtralen, se motite. Zelo motite! Vse večji problem plastike je, da v času reciklaže za dobrih 50 % izdelkov ne moremo več z gotovostjo trditi, ali gre za zdrav material. Ker se bo do leta 2020 recikliralo že skoraj 80 % umetnih snovi (take so pobožne želje zelenih in ekologov), bo problem vse večji. Plastika, ki pride v stik s človekom (od pribora do oblek iz umetnih snovi), bi morala biti kontrolirana, kar pa zaradi reciklaže ni.

Ali je potem rešitev lesen pribor?

Tudi tu ni vse preprosto. Lesen pribor ima zelo slabo lastnost, da veliko mikrobov ostane na površini in jih ni mogoče odstraniti s čistili. Najhujša napaka je, da lesen pribor čistimo s kemikalijami, ki so človeku škodljive. Vedeti moramo, da lesena žlica nosi s sabo vso zgodovino, kaj ste jedli in s čim ste jo prali, z vsakim grižljajem pa vse to vnesete v svoje telo. Prav bi bilo, da bi imel vsak svojo žlico za solate, svojo žlico za juhe, svojo žlico za sladice, lesen pribor pa je najbolje umivati samo z vročo tekočo vodo. Poleg tega pa se po določenem času nabere toliko mikrobov, da postanejo lesene žlice same po sebi leglo mikrobov in jih je treba menjati.

Kakšen pribor torej izbrati? Se vam zdi, da rešitev ne obstaja? Obstaja! In uporablja jo polovica sveta. Ali ste vedeli, da v Aziji nekatere bolezni sploh ne obstajajo?
Bis


Hrana in pribor
Kovinski pribor
Lesen pribor
Plastični pribor
Pribor iz embalaže






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zdravje v najboljši kondiciji. Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














Kaj jesti namesto majoneze?
Dobro je vedeti
Kaj jesti namesto majoneze?
3 prehranska pravila LeBron Jamesa
Dobro je vedeti
3 prehranska pravila LeBron Jamesa
6 znakov, da ste občutljivi na gluten, pa tega ne veste
Dobro je vedeti
6 znakov, da ste občutljivi na gluten, pa tega ne veste
Napitek, ki se ga bakterije najbolj bojijo
Dobro je vedeti
Napitek, ki se ga bakterije najbolj bojijo
Zamrznjen med: zdrav trend ali tihi sovražnik zob in sladkorja v krvi?
Zdravje, lepota
Zamrznjen med: zdrav trend ali tihi sovražnik zob in sladkorja v krvi?
Ali pomarančni sok res redi
Dobro je vedeti
Ali pomarančni sok res redi
Kako preveč vode zmoti ravnovesje telesa
Dobro je vedeti
Kako preveč vode zmoti ravnovesje telesa
Kje najdemo največ antioksidantov
Dobro je vedeti
Kje najdemo največ antioksidantov
Z ječmenovo vodo proti hormonom, ki vzbujajo apetit
Dobro je vedeti
Z ječmenovo vodo proti hormonom, ki vzbujajo apetit
Izogibajte se hrane, ki spodbuja gripo in prehlade
Dobro je vedeti
Izogibajte se hrane, ki spodbuja gripo in prehlade
Vas muči trdo blato?
Dobro je vedeti
Vas muči trdo blato?
Mešanica, ki ekspresno topi maščobe okoli trebuha
Dobro je vedeti
Mešanica, ki ekspresno topi maščobe okoli trebuha
Rak, ki ga nihče ne želi prepoznati
Dobro je vedeti
Rak, ki ga nihče ne želi prepoznati
Preprosta jed, ki krepi zdravje: paradižnikova juha
Zdravje, lepota
Preprosta jed, ki krepi zdravje: paradižnikova juha
Sok, ki vas bo branil pred prehladi in virusi
Zdravje, lepota
Sok, ki vas bo branil pred prehladi in virusi
5 domačih napitkov proti kašlju
Zdravje, lepota
5 domačih napitkov proti kašlju
Kaj se zgodi z vašim telesom, če vsak dan jeste piščanca?
Zdravje, lepota
Kaj se zgodi z vašim telesom, če vsak dan jeste piščanca?
Ali veste, katera začimba najlepše diši, a jo kljub vsemu premalo uporabljamo?
Dobro je vedeti
Ali veste, katera začimba najlepše diši, a jo kljub vsemu premalo uporabljamo?
Tri živila, ki se lepijo na želodec
Dobro je vedeti
Tri živila, ki se lepijo na želodec
Razvade po obroku, ki so škodljive za zdravje
Dobro je vedeti
Razvade po obroku, ki so škodljive za zdravje




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor