Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Znate shraniti in uporabiti hrano, ki vam ostaja?
Rubrika:

Zdravje, lepota

Znate shraniti in uporabiti hrano, ki vam ostaja?

Nekaj praktičnih nasvetov za shranjevanje živil - Natrpan hladilnik ne bo dovolj ohladil živila, pojavljal se bo kondenz, dobili boste še več pokvarjene hrane ...


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Vsakomur kdaj ostane kak kos hrane, ki bi si ga rad shranil za kasneje, morda celo naslednji dan. Zapomnite si, da postana hrana ni več tako hranljiva, če je ne hranite pravilno, pa je lahko celo nevarna. Še bolj nevarno pa je, če nanjo pozabite in se spomnite, ko začne smrdeti ves hladilnik. Pri tem morate paziti, da v hladilnik ne dajete tople hrane, ker ta povzroča kondenz in še dodatno pospešuje nastanek plesni.

Mleko
Če temperaturo v hladilniku nastavite tik pod 5 stopinj Celzija, bodo mleko, jogurti, siri in ostali mlečni izdelki za 25 % dlje ostali sveži. Pri tako nizki temperaturi se razvoj bakterij namreč upočasni, poraba elektrike pa se komaj opazno poveča. Sicer pa odprte mlečne izdelke ne imejte v hladilniku več kot 2 do 3 dni.



Siri
Sire je najbolje shranjevati v stekleni posodi (če nimate take s stekleno pokrovko, uporabite narobe obrnjeno običajno stekleno skledo). Poleg tega sire vedno zavijte v laneno, ali bombažno krpo. Če pa bi se radi izognili plesni, pa poleg v posodo dajte še kocko sladkorja.

Čebula in česen
Čebule in česna ter ostalih začimb nikdar ne shranjujte v hladilniku. Namesto tega žrtvujte stare najlonke. Čebulo in česen dajte vanje in jih obesite v temnem, hladnem, suhem prostoru.

Jagodičevje
Tudi jagodičevje lahko plesni v hladilniku. Najprej odstranite plesnive plodove, nato pa preostale za 30 sekund potopite v toplo vodo. S tem boste uničili vse spore plesni, ki so začele nastajati še na preostalih plodovih.

Juhe in enolončnice
Če shranite juho, ali enolončnico v hladilnik, jo lahko imate največ 3 do 4 dni (odvisno od sestavin - problematični so zlasti krompir in koščki mesa, hrenovk). Omenjene jedi pa lahko zamrznete, v tem primeru pa bodo vzdržale največ 3 mesece.

Hrenovke
Ste vedeli, da lahko hrenovke tudi zamrznete, vendar ne smejo biti v zamrzovalniku več kot 2 meseca. Če ste jih že enkrat skuhali oziroma pogreli, jih raje ne zamrzujte, v hladilniku pa tudi naj ne čakajo več kot 2 dni. V hrenovkah je namreč manj mesa, kot si mislite.

Jedi iz testa
Pecivo iz listnatega testa, razne pite, zavitki, tudi torte lahko ostanejo v hladilniku precej časa, vendar je smetana in sadna obloga običajno tista, ki omejuje rok uporabe. Če imate pecivo brez sadja in smetane, ga lahko hranite tudi do 3 mesce, drugače pa podobno kot mlečne izdelke: 2 do 3 dni.

Morski sadeži
Morski sadeži so lahko v hladilniku največ dan, ali dva, pri tem pa morate upoštevati, da so nekaj časa bili na hladnem tudi v trgovini. Vse to se sešteva, zato so rakci, školjke in lignji zelo občutljivi glede shranjevanja v hladilniku. Pri teh živilih se temu raje izognite.

Dimljene ribe
V zadnjem času je tudi pri nas vse bolj priljubljen dimljen losos. Brez skrbi ste lahko dva tedna, v zamrzovalniku pa 2 meseca.
Erika Volk


hladilnik
hrana
meso
mleko
sir






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zravje v najboljši kondiciji (oglejte si zadnjo številko). Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














Napitek, ki nevtralizira slab zadah in neprijeten vonj znoja, nog
Zdravje, lepota
Napitek, ki nevtralizira slab zadah in neprijeten vonj znoja, nog
Kalorije, hormoni in navade: kaj vpliva na rezultate hujšanja?
Dobro je vedeti
Kalorije, hormoni in navade: kaj vpliva na rezultate hujšanja?
Bučni proteini - zdrave beljakovine
Dobro je vedeti
Bučni proteini - zdrave beljakovine
Ali slaba embalaža ogroža varnost hrane?
Dobro je vedeti
Ali slaba embalaža ogroža varnost hrane?
Deli dneva, ko so napadi lakote najhujši
Dobro je vedeti
Deli dneva, ko so napadi lakote najhujši
Vulkan energije in zdravja: špinača s korenčkom
Zdravje, lepota
Vulkan energije in zdravja: špinača s korenčkom
Zakaj so beljakovine ključ do zdravja in energije
Dobro je vedeti
Zakaj so beljakovine ključ do zdravja in energije
Eksotični smuti z izjemnimi lastnostmi
Zdravje, lepota
Eksotični smuti z izjemnimi lastnostmi
Bananina lupina na čelu proti migreni
Dobro je vedeti
Bananina lupina na čelu proti migreni
živila, ki pozitivno vplivajo na zdravje
Dobro je vedeti
živila, ki pozitivno vplivajo na zdravje
Če jeste to, potem pozabite na bele zobe
Dobro je vedeti
Če jeste to, potem pozabite na bele zobe
Najmočnejši čistilec telesa: čaj z mlekom. A ne navadni čaj!
Zdravje, lepota
Najmočnejši čistilec telesa: čaj z mlekom. A ne navadni čaj!
Prednosti uživanja sezonskega sadja in zelenjave
Dobro je vedeti
Prednosti uživanja sezonskega sadja in zelenjave
Požirek proti raku
Dobro je vedeti
Požirek proti raku
Kaj ščitnični hormoni počnejo našemu telesu?
Dobro je vedeti
Kaj ščitnični hormoni počnejo našemu telesu?
Zdravi holesterol in topi kilograme
Zdravje, lepota
Zdravi holesterol in topi kilograme
Edinstven recept iz ajde in jogurta
Zdravje, lepota
Edinstven recept iz ajde in jogurta
Kam s presežkom kože po hujšanju?
Zanimivosti
Kam s presežkom kože po hujšanju?
Kako si najhitreje spočijete utrujene noge po delovnem dnevu?
Dobro je vedeti
Kako si najhitreje spočijete utrujene noge po delovnem dnevu?
Vitaminska bomba, ki raztaplja celulit
Zdravje, lepota
Vitaminska bomba, ki raztaplja celulit




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor